author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

5 Syarikat FinTech dari Malaysia yang anda wajib tahu

5 Syarikat FinTech dari Malaysia yang anda wajib tahu

 

Malaysia merupakan pelopor bagi industri FinTech di rantau Asia Tenggara. Rangka kerja kawal selia oleh Bank Negara Malaysia menjadikan Malaysia sebagai negara pertama di Asia Tenggara untuk berbuat demikian pada 2015. Ini menunjukkan komitmen negara untuk memberi panduan dan peraturan yang jelas kepada inovasi dan model perniagaan baru untuk memasuki industri perkhidmatan kewangan tempatan.

“Rangka Kerja ini mencerminkan dasar sekian lama Bank dalam menarik keseimbangan yang optimum di antara menggalakkan inovasi di samping memelihara kestabilan kewangan dan melindungi kepentingan pengguna,” kata Aznan Abdul Aziz, pengerusi pemboleh FinTech di Bank Negara Malaysia.

Di dalam kebangkitan FinTech dan penerimaan daripada institusi kewangan tempatan, berikut adalah senarai 5 firma FinTech tempatan yang paling menonjol dan meningkat naik pada tahun 2016.

Siapa sangka kan, dalam diam-diam industri FinTech ini berkembang. Jom kita tengok senarai top 5 syarikat FinTech yang terdapat di Malaysia seperti berikut.

Top 5 Syarikat FinTech Malaysia

MyCash Online

MyCash Online adalah pasaran di dalam talian yang direka khusus untuk warganegara asing di Malaysia dan Singapura. Platform ini menawarkan perkhidmatan di dalam talian yang mudah dan selamat kepada pekerja asing yang tidak mempunyai akses kepada perbankan di dalam talian, kad kredit atau mana-mana perkhidmatan kewangan yang lain. MyCash Online membolehkan pengguna membeli tiket bas, tiket penerbangan, tambah nilai kredit telefon, tambah nilai antarabangsa dan juga membayar bil.

MyCash Online adalah salah sebuah daripada finalis pusingan akhir FinTech 2017

iMoney

Ditubuhkan pada tahun 2012, iMoney Group (Intelligent Money Sdn Bhd) adalah firma FinTech yang mengendalikan rangkaian laman web perbandingan kewangan. Kumpulan ini beribu pejabat di Kuala Lumpur dan beroperasi di Singapura, Indonesia, Filipina, Hong Kong dan Thailand. iMoney membolehkan pengguna membuat perbandingan dan memohon kad kredit, pinjaman, pakej jalur lebar dan produk insurans.

Setakat ini, iMoney memberikan perkhidmatan kepada lebih 10 juta pelanggan dan mengumpul AS $ 6.5 juta dalam dana pembiayaan.

Neuroware

Berpengkalan di Kuala Lumpur, Neuroware (R1 DOT MY Sdn Bhd) adalah syarikat blockchain startup yang membangunkan perkhidmatan peralatan dan protokol untuk perniagaan. Neuroware juga menyediakan latihan dan bengkel untuk institusi yang besar, badan-badan kerajaan dan agensi-agensi kawal selia. Neuroware telah membangunkan Cortex, sistem operasi blockchain agnostik yang kini sedang digunakan oleh ATA-Plus, platform ekuiti crowdfunding berlesen di Malaysia, untuk menyimpan rekod yang tidak boleh berubah berstruktur penerbit, tawaran dan pelaburan. 

Crowdo

Crowdo ialah syarikat FinTech yang menawarkan khidmat portfolio penyelesaian pinjaman P2P dan crowdfunding. Firma itu memberi tumpuan kepada pasaran Asia Tenggara dan kini beroperasi di Singapura, Malaysia dan Indonesia. Ditubuhkan pada tahun 2013, Crowdo adalah salah sebuah firma yang terbesar dan paling pesat berkembang di rantau ini dengan mempunyai lebih daripada 17,000 ahli (setakat tahun 2015). Diiktiraf sebagai perintis industry FinTech, Crowdo adalah di antara 6 firma FinTech yang dianugerahkan lesen oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk menawarkan ekuiti dan portfolio hutang kepada pengguna.

MoneyMatch

Startup ini menawarkan dua perkhidmatan: MoneyMatch Travel; portal maklumat perjalanan laman web percuma dan mudah digunakan, dan MoneyMatch Exchange; platform komunikasi berasaskan mudah alih untuk pertukaran matawang. MoneyMatch Exchange menjimatkan sehingga 3% ke atas semua urus niaga penukaran matawang.

MoneyMatch sedang membangunkan produk ketiga yang dinamakan MoneyMatch Transfer. MoneyMatch Transfer akan menjadi platform komunikasi digital peer-to-peer untuk pertukaran matawang. Ini akan membolehkan pengguna untuk memindahkan matawang ke dalam akaun bank di negara-negara yang berbeza secara elektronik. MoneyMatch Transfer dilancarkan sebagai portal web yang dibina menggunakan teknologi ‘back-end blockchain’.

Industri FinTech Di Malaysia Sangat Subur Dengan Semakin Banyak Syarikat Baru Ditubuhkan

Tidak dinafikan, masih ramai yang belum tahu tentang FinTech dan kebaikannya kepada pengguna. Memandangkan Malaysia merupakan pelopor bagi industri FinTech ini, maka sangat cerah untuk Malaysia menjadi hab di Asia Tenggara. Kita perlu lebih banyak belajar lagi tentang industri FinTech ini, terutamanya mengenai kebaikan dan keburukannya.

Source here

Related posts

Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Ada yang tengah survey rumah ke sekarang ni? Barangkali nak beli rumah semakin mencabar tahun 2018...

Continue reading

Serius, Adakah Ini Penyelesaian Untuk Mereka Yang Tak Mampu Tinggal Di KL?

Berapa ramai yang bekerja dan pada masa yang sama menetap di Kuala Lumpur? Saya pasti tidak ramai...

Continue reading

Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu. Tapi tahukan anda, istilah Lot...

Continue reading