author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Amacam, tahun lepas bisnes untung ke rugi? Biasalah nama pun bisnes, mestilah ada naik turun.

Mari kita lihat 10 orang bilionaire yang telah rugi besar pada tahun 2019 dan berkemungkinan akan mengubah strategi perniagaan mereka pada tahun ini.

1. Rupert Murdoch

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 1 700x524 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan taikun besar dalam industri penerbitan berita. Beliau memiliki syarikat berita yang berpengaruh di dunia dan juga sebahagian kecil saham syarikat perfileman yang telah dijual kepada Disney iaitu Syarikat Fox.

Rupert Murdoch mendapat durian runtuh berikutan pembelian Syarikat Fox oleh Disney yang melibatkan perjanjian sebanyak $71 bilion.

Nilai kekayaan beliau menyusut bukan sebab bisnes tak kencang, tetapi kerana telah mewariskan harta kepada 6 orang anaknya.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $10.2 bilion.

2. Jeff Bezos

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 2 700x350 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Siapa tak kenal dengan taikun e-commerce terbesar di dunia ini. Beliau memonopoli hampir keseluruhan pasaran online peruncitan di Amerika Syarikat.

Jeff Bezos telah memberi sebanyak 4% saham Syarikat Amazon kepada bekas isterinya yang bernilai sebanyak $38 bilion selepas perceraian beliau. Ia merupakan kes penceraian yang termahal dalam sejarah dunia.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $8.7 bilion.

3. Hui Ka Yan

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 3 700x350 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengerusi dan pemilik saham terbesar dalam syarikat hartanah terkenal di China iaitu Evergrande. Beliau memiliki kekayaan sebanyak $30 bilion.

Hui Ka Yan kehilangan kekayaan disebabkan harga saham syarikatnya itu telah menurun sebanyak 8% pada tahun lepas. Syarikat beliau kurang mendapat projek hartanah dari kerajaan Negara China yang menyebabkan harga saham syarikatnya itu telah jatuh.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

4. Tan Siok Tjien

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 4 700x525 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Seorang bilionaire yang berasal dari Indonesia. Beliau yang membina kekayaanya melalui penghasilan rokok jenama Gudang Garam, turut terkenal di Malaysia.

Tan Siok Tjien memiliki sebanyak 75% pegangan saham di dalam syarikat tersebut dan kejatuhan harga saham mereka sebanyak 37% pada tahun lepas, telah menyebabkan nilai kekayaanya turut merosot. Sebelum ini, Gudang Garam menguasai sebanyak 20% pasaran rokok di sana.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

5. Robin Li

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 5 700x525 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengasas dan juga CEO untuk ejen carian terbesar di China iaitu Baidu. Baidu merupakan Google versi China dan beliau telah kehilangan kekayaannya akibat perang perdagangan di antara China dan Amerika Syarikat.

Perang perdagangan itu telah mengurangkan pengiklanan di platform milik syarikatnya.

Jumlah susut nilai kekayaan Robin Li pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

6. Thomas Peterffy

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 6 700x525 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengerusi dan pengasas kepada syarikat Interactive Brokers yang merupakan salah satu broker saham yang terkenal di Amerika Syarikat.

Thomas Peterffy mengalami penyisutan nilai disebabkan persaingan di antara syarikat pesaingnya yang utama iaitu Charles Schwab. Schwab telah membeli syarikat TD Ameritrade dan telah mengakibatkan harga saham Interactive Brokers susut nilai.

Jumlah susut nilai kekayaan beliau pada tahun lepas adalah sebanyak 2.2 bilion.

7. Wang Wei

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 7 700x465 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengasas kepada syarikat pos terbesar di China iaitu SF Express, yang merupakan syarikat penghantaran parcel ke seluruh China.

Sejak tahun 2017 lagi, saham syarikatnya mulai turun dan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China menambah lagi derita beliau. Akibatnya, saham syarikat telah mengalami penurunan sebanyak 38% .

Jumlah susut nilai kekayaan Wang Wei pada tahun lepas adalah sebanyak $1.9 bilion.

8. Harold Hamm

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 8 700x441 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengasas dan CEO bagi Syarikat Continental Resources. Syarikat ini merupakan syarikat cari gali minyak dan gas. Syarikatnya yang mengalami penurunan harga saham syarikit disebabkan dengan harga minyak pasaran yang tidak menentu.

Saham syarikatnya telah mengalami penurunan sebanyak 15% pada tahun lepas dan ianya menjejaskan nilai kekayaannya.

Jumlah susut nilai kekayaan Harold Hamm pada tahun lepas adalah sebanyak $1.7 bilion.

9. George Kaiser

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 9 700x441 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Beliau merupakan pengerusi dan pemegang saham terbesar dalam syarikat BOK Financial yang merupakan bank yang terbesar di Oklahoma. George Kaiser juga merupakan pengasas kepada Argonaut Private Equity dan juga pemilik kepada Kaiser-Francis Oil.

Jumlah susut nilai kekayaan yang menimpa beliau pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

10. Seo Jung-Jin

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019 10 - 10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Merupakan pengasas kepada syarikat biofarmasi yang membangunkan ubat untuk melawan penyakit kanser dan virus influenza. Syarikat yang diasaskannya itu bernama Celltrion.

Saham syarikatnya telah jatuh sebanyak 15% akibat daripada JP Morgan yang mengurangkan pegangan saham dalam syarikat tersebut, dan dikuti oleh syarikat pelaburan Singapura iaitu Temasek.

Jumlah susut nilai kekayaan Seo Jung-Jin pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

Sumber Rujukan: Jeff Bezos, Rupert Murdoch, and other billionaires lost money in 2019. These are the 10 biggest losers

Source here

Related posts

Fyn Jamal Kongsi Cara Nak Beli Rumah Lelong

Setiap orang pasti mempunyai impian untuk memiliki sebuah rumah idaman. Tapi, nak memilikinya perlu...

Continue reading

5 Basic Tips Untuk Beli Rumah

Memiliki sebuah rumah yang selesa dan mewah sememangnya menjadi impian setiap individu. Namun,...

Continue reading

Tertib dalam kewangan. Ikuti langkah yang dikongsikan gadis 24 tahun ini!

1. Tidak ramai yang ikut susun atur dalam kewangan, ramai yang ikut suka mereka, jaga-jaga sebelum...

Continue reading