author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

10 soalan popular tentang pelaburan saham

  • January 25, 2020
  • Saham
  • 0
10 soalan popular tentang pelaburan saham

Melabur dalam pasaran saham di Bursa Malaysia bukanlah rumit sangat macam nak masak ikan tiga rasa. Di bawah ini kami jawabkan 10 soalan popular yang sering ditanya.

1. Melabur saham ni susah ke?

Nak belajar sesuatu ilmu yang baru, apatah lagi ingin menguasainya memanglah mula-mula rasa susah.

Pelaburan saham tidak sesusah mana. Namun, ia tidaklah terlalu senang sampai tutup mata pun boleh buat duit.

Percayalah, walaupun anda tak suka matematik, tapi mesti suka dekat duit kan? Sebab itulah anda akan rasakan yang pelaburan saham ni senang apabila anda sudah mula menguasainya – dan membuat duit dengan pelaburan saham.

2. Nak mula, modal mesti besar?

Ada juga yang beranggapan nak mula dengan pelaburan saham ni kita perlukan modal yang besar? Ya ke?

Jawapannya ialah tidak.

Pertama sekali anda perlu membuka akaun CDS ataupun akaun dengan institusi kewangan yang berdaftar bagi membolehkan anda membeli dan menjual saham. Modalnya RM 10.60 je pun.

Kedua, mula membeli saham. Tahukah anda, di Bursa Malaysia terdapat lebih daripada 600 buah syarikat dan patuh syariah. Daripada ini, kebanyakannya didagangkan di bawah RM 1.00 untuk sesaham? Dan minima pembelian adalah 100 unit saham atau pun dikira sebagai satu lot?

Jika kita ambil contoh sebuah syarikat yang sahamnya berharga RM 1.00 sesaham, ini bermakna modal permulaan anda hanyalah RM 100 bagi membeli 1 lot saham syarikat tersebut.

Siapa kata perlu modal besar tadi?

3. Saya ni jenis takut rugi, macam mana?

Dalam pelaburan saham, rugi itu adalah pasti. Tetapi jika anda mempunyai ilmu pengurusan kewangan, bijak mengawal emosi dan membuat kajian menyeluruh tentang sesebuah saham, anda dapat meminimakan kerugian tadi.

4. Takde masa, macam mana nak melabur saham?

Bagi mereka yang bekerja waktu pejabat, pada waktu bila nak membuat ambil tahu pasal saham ni? Daripada anda curi tulang, lebih baik anda luangkan waktu rehat anda sebaiknya.

Tak pun, malam buat ulangkaji, luangkan sedikit masa untuk monitor pergerakan harga saham dan lakukan transaksi jual beli keesokan harinya. Sekejap je, tak sampai 10 saat untuk buat transaksi jual beli.

Orang pakai smartphone je jual beli saham sekarang ni.

5. Orang kata pelaburan saham ni haram?

Pelaburan saham kita memang boleh jatuh haram kalau beli saham syarikat yang bisnesnya sah-sah haram di sisi Islam (Heineken Malaysia Berhad – Arak, Magnum Berhad – Loteri)

Sebab itulah kita perlu memilih kaunter yang patuh syariah. Kemudian kaji latar belakang syarikat yang kita ingin labur tadi, kaji dulu apa mereka buat, siapa ahli lembaga pengarah, syarikat membuat keuntungan atau pun mengalami kerugian?

Kalau nak buat kajian di platform percuma seperti BursaMktPlc, “ON” kan simbol bulan terlebih dahulu (syariah mode).

6. Leceh ke nak buka akaun saham (CDS)?

Nak buka akaun CDS ni bukan boleh walk-in je mana-mana bank pelaburan (Maybank Investment Bank, Hong Leong Investment Bank, RHB Investment Bank etc) atau syarikat Broker.

Jangan lupa pilih yang patuh syariah ye! Boleh baca lebih lanjut tentang akaun CDS di sini.

Tidak dinafikan cawangan bank pelaburan amat kurang berbanding bank biasa. Tapi ia hanya sekali je seumur hidup, sambil-sambil tu boleh juga berkenalan dengan remisier anda.

7. Saya ni jenis tak pandai guna komputer, boleh ke?

Memang agak mencabar kalau dalam era serba moden ini, anda masih mengalami kesukaran untuk menggunakan komputer. Kalau tak berapa pasti, sila dapatkan bantuan anak anda – walaupun mereka masih muda, tapi mereka pasti boleh bantu anda mengatasi masalah ini.

Ilmu yang diperlukan adalah membuka browser, login ke platform trading, dan tekan butang jual beli.

Tak susah mana pun.

8. Macamana kalau penyata bank tak ‘cantik’?

Melainkan anda mahu melabur dengan menggunakan margin, maka penyata bank tidak berapa penting. Lagipun takkan anda nak melabur menggunakan ‘kad kredit’ kan? Lebih selamat melabur menggunakan duit lebihan yang ada, daripada meminjam duit yang bukan milik kita.

Sekurang-kurangnya untung rugi, duit kita dan bukan duit orang lain.

9. Orang yang tak pandai & belajar tinggi-tinggi boleh ke melabur saham?

Sepertimana ilmu baru yang ingin dipelajari, pasti agak sukar untuk memahami term-term yang digunapakai di dalam dunia pelaburan saham. Sebab itulah anda perlu membaca buku ataupun mendapatkan mentor saham yang berpengalaman dan boleh membuatkan proses pembelajaran ilmu pelaburan saham semudah yang mungkin.

10. Berada di luar kawasan untuk buka akaun, bagaimana nak atasinya?

Sama juga dengan alasan leceh ingin membuka akaun saham sebab kurangnya cawangan bank pelaburan bagi membolehkan anda membuka akaun CDS.

Sekali je seumur hidup proses membuka akaun CDS ini, lepas tu boleh hubungi remisier anda melalui telefon, sms, whatsapp dan yang seangkatan dengannya.

Akhir kata, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.

Tidak dinafikan ramai yang kecundang awal akibat main cuba-cuba, tapi dengan ilmu dan mentor yang betul; pelaburan saham ini memang mudah sebenarnya. Melainkan anda puas hati dengan dividen 7-8% setahun yang anda selalu dapat tu ?

Nak belajar lebih lanjut tentang pelaburan saham bersama ikon Bursa Malaysia? Boleh intai Facebook page Tuan Hj Mohd Asri

Source here

Related posts

Pelabur Baru, Sila Baca 10 Checklist Ini Sekarang

Jika anda serius nak buat duit dan berjaya di pasaran saham, hentikan mindset ‘main’...

Continue reading

10 nasihat pelaburan saham dari pengasas IJM Corporation

Apabila seorang ‘otai’ berkongsi sesuatu, kita seharusnya membuka mata dan telinga...

Continue reading