author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

Pelabur Baru, Sila Baca 10 Checklist Ini Sekarang

 • January 25, 2020
 • Saham
 • 0
Pelabur Baru, Sila Baca 10 Checklist Ini Sekarang

Jika anda serius nak buat duit dan berjaya di pasaran saham, hentikan mindset ‘main’ saham sekarang dan set dalam kepala untuk melabur saham. Kalau hartanah pandai pula kau sebut melabur dalam hartanah.

Bagi pelabur baru, ikut panduan yang disediakan di bawah:

1. Buka Akaun CDS

AAA RHB Cds Form 800x600 700x525 - Pelabur Baru, Sila Baca 10 Checklist Ini Sekarang

Nama penuhnya ialah Central Depository System, iaitu di mana anda mendepositkan wang tunai bagi membolehkan anda membuat jual beli saham. Nak beli, masukkan duit dan boleh beli ikut modal, dan bila dah jual, hasil penjualan tersebut masuk semula ke akaun CDS.

Kos untuk membuka akaun CDS hanyalah RM10.00, tetapi ada juga broker boleh membuatkannya secara percuma.

Di Malaysia, sehingga kini terdapat 10 broker patuh syariah seperti berikut:

 1. Affin-Hwang Investment Bank (window)
 2. AmInvestment Bank (window)
 3. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
 4. CIMB Investment Bank (window)
 5. Hong Leong Investment Bank (window)
 6. Jupiter Securities Sdn Bhd (window)
 7. Kenanga Investment Bank (window)
 8. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
 9. Maybank Investment Bank (window)
 10. RHB Investment Bank (window)

Kami juga syorkan anda untuk baca :
1. Perbezaan Akaun CDS Islamik dan Konvensional
2. Senarai Perbandingan Brokerage Fee Untuk Syarikat Broker Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

2. Masukkan Duit Dekat Trading Platform

Dah buka akaun CDS dengan mana-mana bank pelaburan / broker daripada senarai di atas, langkah seterusnya adalah log masuk ke trading platform yang diberi. Broker biasanya akan emel anda maklumat username dan password selepas akaun CDS dah lulus.

Trading platform merupakan aplikasi komputer / sistem yang membolehkan anda melihat, mengkaji, membeli dan menjual saham-saham yang tersenarai di Bursa Malaysia. Boleh bertanya kepada remisier anda jika ada masalah menggunakannya

Lain broker, lain rupa bentuk trading platform – tapi asasnya tetap sama.

3. Duit Modal

Ini subjektif, ikut kemampuan. Ada yang bermodalkan 5 ribu, 10 ribu, ada 30 ribu, tak kurang juga 100 ribu.

Banyak saham syarikat di Bursa Malaysia yang didagangkan bawah RM1.00 untuk sesaham, dan minima pembelian adalah 100 unit saham atau pun dikira sebagai satu lot.

Jika kita ambil contoh sebuah syarikat yang berharga RM1.00 sesaham, ini bermakna modal permulaan hanyalah RM100 bagi membeli 1 lot saham syarikat tersebut.

Saham bawah RM1

Gambar : Contoh saham syarikat berharga bawah RM1

Kalau tak berani guna duit sendiri, boleh mulakan dengan paper trade terlebih dahulu. Buat pembelian dan penjualan secara olok-olok dan merekodkannya menggunakan sebuah jurnal.

Boleh lah tahu saham apa anda beli, tarikh, masa dan kenapa anda beli saham tersebut. Bila anda jual saham tersebut, rekodkan juga benda yang sama.

Baca juga Dah Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace?

4. Scanner

Tahu kan di Bursa Malaysia terdapat lebih daripada 600 saham patuh syariah? Sempat ke nak tengok saham mana yang sedang menaik, saham mana yang sedang menurun, saham mana nak isytihar dividen, saham mana baru menang kontrak jutaan ringgit?

Mesti tak sempat punya lah…

Sebab tu kita perlukan scanner, iaitu sebuah aplikasi yang boleh memberitahu anda semua maklumat ini.

Ada scanner yang anda perlu bayar ratusan ringgit untuk penggunaan selama setahun, ada yang berharga ribuan ringgit juga. Boleh cuba Bursa Station atau Share Investor. Tapi ada juga yang percuma – antaranya KLSE Scanner (Bursa) & BursaMarketPlace

 5. Trading Plan

Belajar saham. Trading planSumber gambar : The Protege, Asri Ahmad Academy

Dengan menggunakan scanner tadi, tibalah masa untuk anda membuat Trading Plan. Apa tu?

Trading Plan ni lah yang akan anda gunakan untuk menetapkan pada harga apa anda patut membeli sesebuah saham, pada harga apa anda patut jual selepas mencapai sasaran anda, dan pada harga apa anda patut jual bagi meminimakan kerugian.

Bila dah ada Trading Plan tu, pastikan anda ikut dan jangan mengelat pula.

Contoh jika dah set target nak untung 10% dalam masa seminggu tu, sila jual jika ia mencapai target tersebut – jangan tunggu lama-lama takut harganya turun semula dan akhirnya anda tidak untung apa-apa.

Baca lagi Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham

6. Persediaan Emosi

Boleh dikatakan perkara inilah yang paling ramai orang gagal.

Ramai yang terlalu mengikut emosi apabila membuat pelaburan saham. Bila dah rugi, tak reti nak Stop Loss (jual pada harga anda sanggup rugi).

Bila dah capai sasaran untung atau melepasinya, tak reti pula nak jual; simpan lagi kot-kot naik harganya.

Itulah pentingnya anda mengikut trading plan yang rasional, supaya anda ada garis panduan yang kukuh. Dan bukan setiap hari merupakan hari yang baik untuk membeli atau menjual, kadang-kadang anda perlu juga menjadi pemerhati.

 7. Ilmu

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Senang ke senang ilmu pelaburan saham ni? Ada yang masuk-masuk je terus kaya tak?

Jawapannya, tanpa ilmu tak ke mana jua. Apa pun ilmu tersebut, tanpa bahan bacaan yang betul, guru yang mengajar dan tahap penghadaman ilmu yang baik, ada wang sejuta pun belum tentu boleh gandakan duit tu.

Tapi kalau ada ilmu, duit RM 10 ribu pun boleh dikembangkan menjadi sejuta dalam tempoh 20-30 tahun akan datang.

8. Banyakkan Membaca

Dah ada ilmu, jangan lupa membaca dan teruskan usaha menambah ilmu. Setiap hari, ada je perkara baru yang berlaku dan bakal memberi kesan terhadap pasaran saham.

Contoh 1 : Ringgit jatuh, bukan bermakna semua syarikat akan turut terkesan – syarikat pengeksport ada kelebihan kerana dapat keuntungan lebih (sebab mereka berniaga dalam USD)

Contoh 2 : Tarif elektrif naik, jangan lupa ‘tengok’ saham Tenaga Nasional; iaitu pembekal elektrik utama Malaysia apa jadi dengan saham tersebut.

Contoh 3 : Apabila harga minyak dunia menurun, cuba tengok apa jadi dengan syarikat-syarikat oil & gas. Banyak yang terpaksa buang pekerja dan kurangkan kos.

9. Praktis, Praktis, Praktis!

Pepatah seorang pahlawan ada mengatakan yang berbunyi, “Saya tak takut dengan seseorang yang berlatih 1000 jenis tumbukan hanya sekali, tapi saya gentar dengan seseorang yang berlatih satu tumbukan sebanyak 1000 kali.”

Apabila kita mempelajari sesuatu teknik di dalam pelaburan saham, pastikan anda praktis dan praktis dan praktis sampai anda betul-betul mahir. Tak guna belajar seribu teknik sekalipun tapi tak praktis.

Rugi dalam saham itu pasti, tapi apabila anda mula mengasah teknik anda sampai jadi, risiko kerugian tu dapat dikurangkan.

10. Mula Membeli Saham

Pasaran saham di Bursa Malaysia (Bursa Stock Exchange) dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat (kecuali cuti umum), dari jam 9.00 pagi hingga 12.30 petang untuk sesi pagi, dan bersambung semula jam 2.30 petang hingga 5.00 petang.

Log masuk ke trading platform, cari saham syarikat yang anda nak beli (biasanya ada fungsi carian). Masukkan kuantiti, pilih harga yang ingin dibeli, masukkan PIN Number, baca Bismilllah….tekan Buy.

Ingat fakta ini, terutamanya kepada yang menggunakan khidmat remisier untuk jual beli:

1 lot =100 unit bukan lagi 1,000 unit.

Jika nak beli sebutlah dalam unit, lebih mudah. Nak beli 1,000 unit jangan sebut 10 lot tapi sebutlah 1,000 unit supaya remisier yang dengar tu senang faham sebab bila sebut 10 lot takut ‘remisier lama’ akan ingat anda nak order 10,000 unit dan bukan 1,000 unit.

 BONUS

Eh ada bonus pula? Ini sudah bagus.

11. Tawakkal

Apa pun yang kita rancang dan buat, Tuhan yang menentukan. Pastikan hubungan anda dengan Tuhan sentiasa dalam keadaan baik, jaga solat wajib, rajin baca Al-Quran, lakukan solat dhuha, banyakkan sedekah, banyakkan berdoa dan bermacam-macam lagi.

Dengan izin Allah, semua yang baik-baik pasti datang.

12. Kumpulan Sokongan

Ramai pelabur saham baru apabila sekali rugi; terus rasa serik. Tapi dengan adanya kumpulan sokongan, masing-masing dengan minat yang sama, tolong-menolong adalah kuncinya.

Biasa tengok orang main bola sorang-sorang ke secara berkumpulan?

Carilah mentor yang menyediakan kemudahan ulangkaji atau kumpulan sokongan (WhatsApp, Telegram Group). Banyak yang boleh dikongsikan bersama, kajian-kajian yang dijalankan, apa sentimen terbaru pasaran, tips-tips semasa.

Kan ada 600+ syarikat patuh syariah, kalau ada 60 orang dalam kumpulan, seorang kaji 10 syarikat dah cukup, daripada anda seorang diri nak kaji semua 600+ syarikat; memang tak lah kan?

Source here

Related posts

10 soalan popular tentang pelaburan saham

Melabur dalam pasaran saham di Bursa Malaysia bukanlah rumit sangat macam nak masak ikan...

Continue reading

10 nasihat pelaburan saham dari pengasas IJM Corporation

Apabila seorang ‘otai’ berkongsi sesuatu, kita seharusnya membuka mata dan telinga...

Continue reading