author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

Rumah DBKL : PPA & PPR disalah guna. Jangan zalim!

Rumah DBKL : PPA & PPR disalah guna. Jangan zalim!

Rumah murah bukan untuk pelaburan tetapi untuk bantu orang!
Jangan zalim dan ambil hak 60,000 orang lain yang menunggu!

Saya baru-baru ni terbaca satu artikel di StarProperty mengenai rumah DBKL: PPA & PPR yang disalah guna.

Kenapa saya jadi marah? Kerana ada segelintir menyalahgunakan kemudahan perumahan yang disediakan untuk rakyat yang amat memerlukannya.

Dalam 946 unit yg disahkan disalah guna, 504 atau lebih 53% didapati didiami oleh orang lain. Ada yang dah pindah ke tempat lain tapi tak serahkan balik kepada DBKL.
Ada yang dibiarkan kosong dan yang lebih kurang ajar ada yang didiami warga asing.

Dah lah dapat rumah DBKL lepas tu sewa atas sewa pulak kepada warga asing! Rumah murah dijadikan pelaburan sublet pulak!

Ni baru sikit je yang sempat dikantoikan.

Cuba bayang kan, ada 60,000 orang dalam waiting list yang sangat memerlukan rumah DBKL. Tapi ada orang-orang yang tak bertanggungjawab yang salah gunakan kemudahan ini! Mereka ni dah dianggap mengambil hak orang lain! Setakat ni, hanya 328 dapat dirampas oleh DBKL, jauh daripada mencukupi untuk menampung keperluan sebenar!

59,560 unit PPA dan PPR di 62 lokasi di KL
44,097 unit atau 74% masih disewa
15,553 sudah dijual

Sempena tahun baru 2017 ni, saya doakan agar team pengurusan rumah DBKL terus gigih merampas balik unit-unit yang disalah gunakan. Usaha ini kita kena support!

Pada masa yang sama, saya juga doakan supaya mereka yang zalim dan tidak bertanggunjawab itu akan terbuka hati mereka utk menyerahkan kembali rumah-rumah DBKL yang mereka salahgunakan secara sukarela untuk benarkan ramai lagi yang perlukan.

Sumber : Ahyat Ishak, Pejuang Hartanah
Laporan asal : DBKL Confiscates Misused Housing Units

Source here

Related posts

Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Ada yang tengah survey rumah ke sekarang ni? Barangkali nak beli rumah semakin mencabar tahun 2018...

Continue reading

Serius, Adakah Ini Penyelesaian Untuk Mereka Yang Tak Mampu Tinggal Di KL?

Berapa ramai yang bekerja dan pada masa yang sama menetap di Kuala Lumpur? Saya pasti tidak ramai...

Continue reading

Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu. Tapi tahukan anda, istilah Lot...

Continue reading