author Call Us: 012-628 4068

Compare Listings

Apa yang perlu kita buat untuk pastikan pelaburan hartanah menjana untung setiap masa?

Apa yang perlu kita buat untuk pastikan pelaburan hartanah menjana untung setiap masa?

Sebab apa kita melabur dalam hartanah? Untuk menjana wang. Noktah. Tak ada jawapan yang lebih baik dari ini. Apa pula maksud “pelaburan hartanah”? Mudah saja. Hartanah yang menjana pendapatan pasif untuk kita. Macam mana nak tengok sama ada hartanah itu boleh menjana wang untuk kita? Simple. Ikut wang itu sendiri (follow the money itself). Macam […]

Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah

Ada yang tengah survey rumah ke sekarang ni? Barangkali nak beli rumah semakin mencabar tahun 2018 ni, selepas Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik pada bulan Januari tempoh hari. Nak taknak, kita perlu buat homework yang lebih agar dapat mencari rumah idaman juga pada tahun ini. Orang kata, salah satu caranya […]

Serius, Adakah Ini Penyelesaian Untuk Mereka Yang Tak Mampu Tinggal Di KL?

Serius, Adakah Ini Penyelesaian Untuk Mereka Yang Tak Mampu Tinggal Di KL?

Berapa ramai yang bekerja dan pada masa yang sama menetap di Kuala Lumpur? Saya pasti tidak ramai yang mampu untuk membeli hartanah di Kuala Lumpur. Apartmen studio pun berharga RM400,000, manakala kebanyakan yang bekerja di Kuala Lumpur pula bergaji RM5 ribu sebulan. Daripada membayar sewa yang mahal di Kuala Lumpur, lebih rela duduk berjauhan sedikit […]

Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu. Tapi tahukan anda, istilah Lot Bumi ini hanya terpakai semasa pembelian rumah di antara pembeli dengan Pemaju sahaja. Selepas pembeli itu tadi menjual kepada orang lain dalam pasaran subsale, istilah Lot Bumi ini tidak terpakai lagi. Apa Itu Lot Bumi? Lot Bumi merupakan satu langkah atau […]

Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Bagi seorang pelabur hartanah, selain daripada menyewakan rumah atau kediaman secara tradisional kepada penyewa dengan bayaran bulanan; anda boleh juga gunakan platform AirBNB untuk mencari penyewa. Tapi tak ramai yang tahu tentang kewujudannya, jadi jom kita ambil tahu. Airbnb biasanya digunakan sebagai platform untuk meletak iklan rumah, apartmen atau bilik untuk disewakan. Kalau di Malaysia […]

Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Ketahui Jenis-Jenis Hak Milik Tanah Yang Berbeza Sebelum Beli Rumah

Akan timbul masalah terhadap rumah yang kita beli sekiranya kita tidak tahu jenis hak milik tanah tersebut. Bukan apa, ramai pemilik rumah tidak ambil peduli akan jenis hak milik tanah rumah yang ingin dibeli mereka. Tahukah anda, sebenarnya jenis hak milik tanah ini akan mempengaruhi tempoh milikan, tempoh pindah milik dan juga kelayakan pinjaman?  Terdapat […]

Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Berapa kos sebenar yang perlu kita ‘lebur’ untuk memiliki sesebuah hartanah? Buat pengetahuan kita semua, kebanyakan bank menawarkan pembiayaan sehingga 90% daripada harga rumah untuk rumah pertama dan kedua. Baki 10% harus disediakan bakal pembeli rumah tidak kiralah duit tersebut datangnya dari simpanan, ibu bapa atau pinjaman dari rakan-rakan. Dan berdasarkan kajian, di antara punca […]

Capai matlamat pelaburan hartanah anda guna strategi S.M.A.R.T. ini.

Capai matlamat pelaburan hartanah anda guna strategi S.M.A.R.T. ini.

Sebelum mencapai sebarang matlamat, kenalah tetapkan matlamat yang kita nak capai dulu. Ini adalah asas yang semua orang patut buat. Ramai juga yang tanya kat Admin. Ada tak strategi yang boleh bantu mencapai matlamat pelaburan yang kita harapkan? Kalau korang serius nak jana untung dengan pelaburan hartanah, Admin sarankan baca perkongsian Tuan BK Khoo ni […]